Hello dragele mele,
Astazi m-am hotarat sa impartasesc cu voi o reteta absolut delicioasa – un tort aniversar, pe care l-am facut cu mult drag pentru prietena mea Ramona in ziua cununiei civile.
Va spun de la inceput, nu este un tort simplu si nici ieftin insa gustul desavarsit al ciocolatei merita orice strop de sudoare. Tortul are la baza un blat umed aromat cu coniac si 3 tipuri de mousse de ciocolata, iar decorul este si el unul de sarbatoare – o glazura de ciocolata si macarons de casa (despre care vom vorbi intr-o viitoare reteta).
O alta mentiune importanta care cred ca trebuie facuta este ca blatul se coace cu o zi inainte.
Bun, hai sa incepem cu blatul pentru care aveti nevoie de urmatoarele ingredinte:
- 3 oua
- 200 gr zahar
- 180 gr unt
- 80 gr faina
- 100 gr cacao (de preferat una neagra)
- o pastaie de vanilie
- un praf de sare
- 1 plic praf de copt
- 50 ml coniac sau vin ars
Inainte de toate pornim cuptorul pentru a-l preincalzi la 180 grade.
Apoi, incepem sa batem ouale impreuna cu zaharul pana se formeaza o spuma galbuie si densa.
Untul se pune la topit (ori la bain marie, ori cateva secunde la cuptorul cu microunde, atentie insa sa nu inceapa sa fiarba), iar intre timp pe un tocator, se desface pe lungime pastaia de vanilie si cu ajutorul lamei unui cutit se curata toate semintele. Dupa ce untul s-a topit se amesteca cu semintele din pastaia de vanilie si se toarna peste oua. Din aceste moment nu se mai foloseste mixerul ci o spatula de silicon.
Faina se cerne impreuna cu cacao, praful de sare si praful de copt si se adauga putin cate putin in compozitie, amestecand cu spatula de sus in jos. Dupa ce adaugati toata faina veti obtine o compozitie foarte densa, nu e cazul sa va speriati, asa trebuie sa fie.
Rasturnati compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (de preferat una rotunda cu pereti detasabili). Dupa ce ati uniformizat compozitia in tava adaugati jumatate din cantitatea de coniac peste aceasta si puneti tava la cuptor pentru 25-30 minute la o temperatura de 180°C. Deoarece timpul de coacere difera foarte mult in functie de cuptor recomand sa verificati din cand in cand si sa scoateti blatul din cuptor doar dupa ce trece testul scobitorii.
Blatul se lasa la racit in tava in care a fost copt. Dupa ce s-a racit complet, se scoate cu grija si se lasa pe un gratar inca 25-30 minute. Dupa aceasta, verificati sa fie intr-adevar racit complet si i-l infasurati in folie alimentara (incolora) iar pana a doua zi nu umblati la el.
A doua zi scoatem cu grija blatul din folia alimentara, il asezam pe un platou si punem restul de coniac ramas la baza blatului, de jur imprejur. Daca vreti un blat cu o puternica aroma de coniac mai puteti adauga cateva linguri. Se lasa asa 30-40 minute pana absoarbe tot coniacul si apoi se muta cu mare grija in tava de copt, tapetata de aceasta data cu folie alimentara. In acest fel am obtinut baza pentru cele 3 tipuri de mousse.
Acum daca tot am terminat cu blatul sa trecem la mousse-ul de ciocolata alba, pentru care avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 250 gr ciocolata alba de buna calitate, tocata marunt
- 125 ml frisca lichida
- 300 ml smantana pentru frisca
- 1 plic de gelatina
- 3 linguri de apa rece
Incepem prin a pune plicul de gelatina la hidratat in apa rece (cu cat apa este mai rece cu atat mai bine).
Cele 300 de grame de smantana pentru frisca se pun in bolul mixerului impreuna cu o lingura de zahar si se bat pana obtinem o frisca ferma, dupa care se pun la frigider. Recomandarea mea este sa folositi smantana pentru frisca si nu frisca vegetala deoarece gustul difera. Stiu ca smanatana pentru frisca este mai scumpa…dar totusi este un tort aniversar, pe care nu-l facem zi de zi asa ca eu zic ca se merita.
Frisca lichida, recomand una cu un continut mare de grasime, se pune la bain marie si se aduce la punctul de fierbere (atentie insa sa nu fiarba), se ia de pe foc si se adauga ciocolata tocata marunt si se amesteca energic cu un tel pana se incorporeaza toata ciocolata, apoi se lasa sa se racoreasca la temperatura camerei.
Cat crema se racoreste ne ocupam de topitul gelatinei insa cu mare atentie, pentru ca daca fierbe nu mai este buna! Bun, luam gelatina si o topim fie pe baie de aburi, fie la cuptorul cu microunde. Eu aleg prima varianta pentru ca am in permanenta control asupra gelatinei, daca vad ca s-a topit, repede o iau de pe foc.
Acum, dupa ce am topit gelatina o incorporam in crema de ciocolata, dupa care turnam frisca batuta cate putin peste crema si amestecam cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn cu miscari circulare, de sus in jos, cat mai usor pentru a pastra aerul din frisca si a obtine astfel un mousse aerat si catifelat.
Dupa ce am incorporat toata frisca rasturnam cu grija mousse-ul peste blat si bagam la rece pentru minim 2 ore sau pana cand stratul de mousse s-a intarit suficient cat sa sustina greutatea urmatorului strat. Cand stratul de mousse este suficient de ferm ne apucam sa facem si mousse-ul de ciocolata cu lapte.
Ingrediente necesare pentru mousse-ul de ciocolata cu lapte:
- 160 gr ciocolata cu lapte tocata marunt
- 125 ml frisca frisca lichida
- 100 ml smanatana pentru frisca
- 1 plic gelatina
- 3 linguri apa rece
Etapele de realizare a mousse-ului sunt aceleasi – se pune gelatina la hidratat, se pune frisca la bain marie si cand ajunge la punctul de fierbere se adauga ciocolata tocata marunt si se amesteca energic cu un tel. Se lasa crema astfel obtinuta sa se racoreasca la temparatura camerei pana topim gelatina pe care, ulterior, o adaugam in crema racorita. La final se amesteca frisca batuta cu crema prin miscari cat mai ample.
Cand este gata se adauga peste stratul de mousse de ciocolata alba si se baga la rece pentru minim 2 ore sau pana cand stratul devine suficient de ferm incat sa suporte greuatatea urmatorului strat.
Pentru ca sunt sigura ca ati inteles etapele de realizare a mousse-ului am sa trec doar ingredientele necesare pentru ultimul strat – mousse-ul de ciocolata neagra.
Ingrediente necesare pentru mousse-ul de ciocolata neagra:
- 200 gr ciocolata cu lapte tocata marunt
- 125 ml frisca frisca lichida
- 110 ml smanatana pentru frisca
- 1 plic gelatina
- 3 linguri apa rece
Dupa ce si ultimul strat de mousse s-a intarit e momentul sa scoatem , cu foarte mare grija desfacem inelul tavii si scoatem tortul pe un platou si ne apucam de decorat. Incepem prin a realiza glazura de ciocolata pentru care avem nevoie de urmatoarele:
- 50 gr unt
- 200 gr ciocolata neagra sau amaruie
- 100 ml frisca lichida
Se pun intr-o craticioara toate ingredientele si se amesteca in permanenta pana obtinem o crema vascoasa si uniforma pe care o lasam sa se raceasca pana ajunge la o temperatura care ne permite sa tinem degetul in ea. Dupa ce s-a racit o turnam cu grija peste tort si nu nivelam cu nimic peste pentru ca pierdem luciul frumos pe care-l are.
Peste aceasta glazura puteti sa decorati cu ce va place sau o puteti lasa asa, fara nimic peste. Deoarece torul meu a fost unul mai special am decorat peste glazura cu niste delicioase macarons.
Cam asta este reteta si asta este rezultatul. Va astept sa-mi impartasiti impresii dupa ce realizati acest tort si de ce nu, astept si intrebarile voastre legate de reteta.