Printre prietenii nu mai este niciun secret, ador painea de casa pentru prospetimea si gustul de paine adevarata iar mirosul painii proaspat scoasa din cuptor ce invaluie toata casa merita osteneala de a o framanta.
Pentru doua paini facute in tava de cozonac aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 320 ml apa (si/sau lapte)
- 5 linguri ulei de masline
- 20 gr unt gras
- 1,5 lingurite sare
- 1 lingura zahar
- 600 gr faina alba
- 1 ou mare
- 40 gr drojdie proaspata sau 1 plic drojdie
- 1 galbenus pentru uns
Se incalzeste apa (eu folosesc 100 ml lapte si 220 ml lapte) in care se adauga zaharul.
Intr-un castron mare se cerne faina si se face o gropita in mijloc unde se toarna lichidul cald apoi se adauga drojdia si se amesteca cu putina faina pana devine o pasta moale. Se lasa asa 10-15 minute pentru a se activa drojdia apoi se adauga untul topit, uleiul de masline, sarea si oul batut. Se incepe sa se framante pana toate ingredientele se omogenizeaza si se obtine un aluat elastic si care nu se mai lipeste de maini (daca mai este necesar se mai adauga putina faina sau putin ulei).
Dupa ce s-a obtinut aluatul se transfera intr-un bol uns pe margini cu o picatura de ulei si se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul. Cu cat procesul de dospire se realizeaza fara surse suplimentare de caldura cu atat vom obtine o maine mai pufoasa si mai elastica (fara tendinta de sfaramare).
Acum este momentul sa preincalzim cuptorul la 200°C.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se pune pe plansa de lucru si se framanta vartos timp de minim jumatate de ora dupa care se imparte in 2 parti eegale. Fiecare parte se imparte din nou in 2 si astfel se creeaza doua suluri lungi ce se vor impleti. Dupa ce se impleteste se pune in tava tapetata cu hartie de copt (sau faina+ulei, in functie de preferinte) si se lasa din nou la dospit pana depaseste marginile tavii. Cand a crescut suficient se unge cu putin galbenus. Tot acum se pot adauga si seminte de susan daca se doreste.
Se baga painea in cuptorul preincalzit si se mareste temperatura la 220°C timp de 10-15 minute pana painea incepe sa prinda o crusta rumena deasupra, apoi se revina la 200°C pentru uratoarele 20-25 minute sau pana cand trece testul scobitorii.
Dupa ce se scoate din cuptor, se unge cu foarte putin ulei de floarea soarelui pentru a capata luciu si pentru a mentine coaja proaspata mai mult timp. De preferat este sa se lase la racit pe un gratar….asta daca nu cumva o devorati fierbinte, la cat este de gustoasa si pufoasa.
Painea obtinuta se pastreaza perfect pentru 3-4 zile.
Sugestie de servire – o felie calda cu unt si dulceata de visine….wow….
P.S. La mine arata de dimensiuni diferite pentru ca nu am avut tavi egale si am folosit o tava de paine si 2 de chec